NEDEN KOCAELİ FEN LİSESİ?

NEDEN KOCAELİ FEN LİSESİ?

03.07.2021 12516

Sevgili Öğrenciler, Kıymetli Veliler,

Zorlu geçen İlkokul ve Ortaokul eğitimi ve öğretimi sonrasında LGS sınavını yapmış bulunuyoruz. Sıranın önce araştırma sonra da tercih dönemine geldiğini hepimiz biliyoruz. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sorular zor mu gelecek, nasıl olacak, gibi sorular, artık geride kaldı.

Bundan sonra zihinlerinizin "Acaba hangi okul benim için daha iyi olacak?" sorusu ile yoğun bir çatışma içinde olduğunun farkındayız. Çünkü bu süreçte "konuya ister hâkim olsun, ister duyumları olsun" herkesin kolayca fikir yürüttüğü bir konuda çelişkiler yaşanması normal gibi görünüyor. Bu sorunun da sizi epeyce meşgul etmesini "Kocaeli Fen Lisesi Ailesi" olarak gerçekten anlayışla karşılıyoruz.

Kıymetli Veliler,

Bu zorlu, çelişkilerle dolu, her kafadan bir sesin çıktığı tercih sürecinde, en önemli görevin siz değerli velilerimize düştüğüne inanıyoruz. Çünkü sıkı bir sınav sürecinden çıkan sevgili öğrencilerimizin, bu süreçte daha duygusal olduklarını; büyük bir zafer kazanmış muzaffer komutan gibi, sizleri de etki altına alarak özellikle arkadaş gruplarının ve sosyal medyanın da etkisi altında kalarak tercih yönelmesi yaşadıklarını sizler de biliyorsunuz, tecrübelerimiz de söylüyor. Günümüzün teknoloji dünyasında herkesin az ya da çok eğitimden anladığını, söyleyecek çok sözü olduğunu düşünürsek, sizlerin daha profesyonel ve işin mutfağındaki insanlara ihtiyacınızın olduğunu çok iyi biliyoruz.

Kıymetli Veliler,

Bu süreçte siz velilerimizin özellikle öğrencilerimizi kırmadan, dökmeden ama doğruları göstererek ve inandırarak tercih yapma konusunda, sabırla anlatarak yardımcı olmanız gerektiğine inanıyoruz. Eğer bu süreçte arzu ederseniz biz "Kocaeli Fen Lisesi Aile Bireyleri" olarak sizlere yardımcı olabilmeyi canı gönülden isteriz. Her gün okulumuzda sizleri misafir etmeye, bilgi ve tecrübelerimizle bire bir yardımcı olmaya, kafanızdaki soru işaretlerine cevap bulmaya hazırız. Sizleri öğrencilerimizle birlikte okulumuza mutlaka bekliyoruz.

Özellikle son yıllarda kitle iletişim araçlarının bu derece yaygınlaştığını göz önünde bulundurursak, öğrencilerimizin nedense bir "İstanbul" sevdasına düştüklerini görüyoruz. Okul ismine gerek yok. Ancak iddia ediyoruz ki; okulumuz Kocaeli Fen Lisesi, İstanbul'un her okulu ile her alanda yarışmakta ve birçok alanda da onlardan her yönde ilerde olduğunu göstermektedir. Bu durumu sayısal verilerle de ispatlayabiliyoruz.

Burada birkaç cümle de ortaokullardaki öğrencilerimize tercih döneminde yardımcı olmaya çalışan başta rehber öğretmen arkadaşlarımız olmak üzere tüm öğretmen arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum. İlimizin medarı iftiharı, Türkiye'mizin sayılı, köklü "Fen Liselerinden" biri olan Kocaeli Fen Lisesini etraf duyumları ile mahalle söylemleri ve özellikle de okulumuzu kıl payı ile kaçırmış, bir alt tercihine giden kişilerden değil; bizler veya mezunlarımız aracılığı ile gerçekten hem yakından tanımalarını, hem de öğrenci ve velilerimize tanıtmalarını; hem bir eğitim öğretim görevi, hem de ilimiz Kocaeli'nin eğitim sistemine önemli bir katkı olarak görüyoruz.

Değerli Velilerimiz,

Yukarıda da belirttiğimiz gibi özellikle İstanbul okullarını tercih konusunda çok ciddi düşünmeniz gerektiğini vurgulamak isteriz. Şöyle ki, 14 – 18 yaş grubundaki insanların ruhsal, bedensel, psikolojik ve sosyolojik olarak çok hızlı bir değişim ve gelişim dönemi yaşadığını ve bu zorlu dönemde çocuklarımızın her zamankinden daha fazla bizlere, sizlere ihtiyaç duyacağını unutmamalıyız. Hele bir de böyle bir zor dönemi İstanbul gibi büyük bir metropol şehirde geçireceğini düşündüğümüzde, öğrencimizin ve bizim işimizin ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz. Teknoloji ile sanal âlemde küçüldüğünü düşündüğümüz dünyamızın, aslında somut anlamda bireyselleşerek büyüdüğünü ve gittikçe kopmaya başladığını hepimiz görüyor ve yaşıyoruz. Burada maksadımız dünyanın göz bebeği olan İstanbul'umuzu ve okullarını dışlamak ya da kötülemek olmadığını çok iyi anladığınızı düşünüyoruz. Bu konuda sizlere bir sayısal veri paylaşmak isterim. Son yıllarda İstanbul'dan okulumuza başta "Kadıköy Anadolu Lisesi, Atatürk Fen Lisesi, Gebze TÖVİTÖL, Burak Bora Anadolu Lisesi, Çapa Fen Lisesi ve Kabataş Lisesi olmak üzere birçok iyi denebilecek okullardan 17 (on yedi) öğrenciyi geri aldığımızı bilmenizi isteriz.

İçinizden bir sesin "Hocam, siz biraz da okulunuzdan bahsedin." dediğinizi duyar gibi oluyoruz. Kesinlikle haklısınız. Öncelikle okulumuzu mutlaka görmenizi, bizlerle tanışmanızı ve varsa kafanızdaki sorularınızı yerinden ve doğrudan cevaplamamıza fırsat vermenizi isteriz. Okulumuz sadece Kocaeli'nin değil, Marmara bölgesinin ve hatta ülkemizin en başarılı ve en güzel okullarından biridir. Bunu, 29 yıllık geçmişinde elde ettiği birbirinden güzel başarılarla ispatlamıştır. Bu konudaki bütün bilgilendirmeler, sayısal veriler okul web sayfamızda (kocaelifenlisesi.meb.k12.tr) bütün şeffaflığı ile ortadadır. Gerek bireysel anlamda, gerekse kitlesel anlamda son yıllarda öğrenci ve öğretmenlerimizle elde ettiğimiz hem akademik, hem bilimsel, hem de sosyal, sportif ve kültürel anlamdaki başarılarımız, okulumuzun bir marka okul olduğunu bir kere daha gösterdiğine inanıyoruz. Bu anlamda sizleri çok fazla sayısal verilere boğmadan sadece bir örnek vermek istiyoruz: Son yıllarımıza baktığımızda, 2014 YGS'de bireysel anlamda ilk yüzde öğrencimiz yok iken, 2015 ve 2016 YGS'de 1'er öğrencimiz vardı. 2014 YGS'de ilk 1000'de 7 öğrencimiz, YGS 2015'te ilk 1000'de 11 öğrencimiz, 2016 YGS'de ilk 1000'de 15 öğrencimiz var. 2017 YGS'de ise ilk 1000'deki öğrenci sayımız 19'dur. 2014 YGS'de llk 5.000'de 32 öğrencimiz varken, 2016 YGS'de bu rakam 47, 2017'de ise bu rakam 52 öğrenci şeklinde olmuştur. 2018, 2019, 2020 yılı verilerimiz de tüm şeffaflığı ile okul sitemizde www.kocaelifenlisesi.meb.k12.tr mevcuttur. 2021 yılı ise şu anlık öğrencilerimizden aldığımız dönütlere göre çok iyi durumda gibi gözüküyor. İstikrarlı gelişim ve ilerleyişimiz her yönüyle açıktır.

2017 Aralık ayında ÖSYM tarafından açıklanan istatistiki bilgilerde ise okulumuz TYT (YGS) sıralamasında Fen Liseleri arasında Türkiye 6.sı, AYT (LYS) sıralamasında ise Türkiye 4.sü olmuştur.

Bu tarihi başarı yukarıda da belirttiğim düzenli, istikrarlı, disiplinli ve sevgi dolu çalışmanın ürünüdür. Bu tarihi başarıda emeği geçen başta öğretmen arkadaşlarıma, öğrencilerimize, velilerimize ve yardımcı personel arkadaşlarıma da buradan teşekkür etmeyi bir borç biliriz. Bizi her alanda destekleyen İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimize, Kaymakamlık ve Valiliğimize, Kocaelimizin değerli basınına da şükranlarımızı sunarız.

Kitlesel anlamda da 2013 YGS'de Türkiye'de ilk 10.000 de, 97 öğrencimizin 51'i yer bulurken bu yıl 2016 YGS'de 103 öğrencimizde bu sayı 67 olmuş, 2017 YGS'de bu rakam 73 şeklindedir. 2017 LYS sonuçlarında da 72 öğrencimizin ilk 10000 sıralama, 98 öğrencimizin de ilk 15000 sıralamaya 2018 AYT sonuçlarında da 69 öğrencimizin ilk 1000'de, 95 öğrencimizin de ilk 15000 sıralamaya ulaştığını 2020 yılı yerleştirme sonuçlarına göre; ilk 10000 de-59,ilk 20000 de-85, ilk 30000 de 104 öğrencimizi görünce; Türkiye 4'üncülüğünün ne demek olduğunu daha iyi görüyoruz. Ayrıca öğrencilerimiz fen ağırlıklı bir eğitim almalarına rağmen, TM, TS ve DİL alanlarında da istedikleri sıralamaları alıp, istedikleri bölümlere gidebilmektedirler. Diğer ayrıntılara sitemizden bakabilir ya da bizlere de sorabilirsiniz.

"Hayat, sadece dersten ibaret değildir" düşüncesiyle hareket edip, son 6 yılda tiyatro ekibiyle her sene il genelindeki yarışmalarda hep derece yapan, bilgi, kültür ve spor yarışmalarında hep dereceleri olan, 20 kişilik folklor ekibiyle istediği her yerde gösteri sunabilen, şiir ve müzik gecelerinin en güzelini hazırlayabilen, her yıl 45-50 kişilik öğrenci grubuyla Avrupa'nın 15-16 ülkesine dil, kültür, eğitim ve tarih gezisi düzenleyen sadece 2017-2018 eğitim öğretim yılında 116 öğrencisine 2018-2019 eğitim öğretim yılında da 232, 2019-2020 eğitim öğretim yılında ise 133 öğrencisine farklı spor dallarında lisans çıkararak müsabakalara katan, müzik grubu ile Fizy müzik yarışmalarına katılan bir "Kocaeli Fen Lisesi'nden söz ediyoruz. Ülkemiz içinde yaptığımız eğitim ve kültür gezilerini saymaya gerek yoktur sanırım. Bilim, proje yarışmasında Türkiye 1.si, Akdeniz Matematik Olimpiyatlarında Türkiye 1.si, Kanguru Matematik Olimpiyatlarında biri Türkiye 3.lüğü olmak üzere 3 öğrenci ile derece elde eden okulumuz, 2018 yılında 2 ayrı proje ile İNSPO ve OKSEF tarafından düzenlenen yarışmalarda Dünya 1.linkleri, 2019 yılında TÜBİTAK Bölge 1.liği ve Türkiye 3.lüğü elde etti. 2020 yılında ise Biyoloji Olimpiyatlarından altın madalya ile döndük. 2020 Türk Zeka Vakfı yarışmasında finale kaldık. Kocaeli Fen Lisesi olarak bir ilke daha imza atıp 14-15-16 Şubat 2020 tarihlerinde 24 okul ve 149 katılımcı ile  "Küreselleşme" temalı I.Ulusal Sosyal Bilimler Çalıştayımızı düzenledik. Yine bir ilke daha imza atıp "Kodlama, Yazılım ve Robotik Kulübünün" organizasyonunda sorularını öğrencilerimizin hazırladığı 22 Şubat 2020 Cumartesi günü önce Kocaeli geneli Ortaokullar arası, 29 Şubat 2020 Cumartesi günü ise Liseler arası kodlama ve yazılım yarışması düzenledik (http://www.kodfl.com). 2020 Mart ayında yapacağımız Model Birleşmiş Milletler Konferansı "KFLMUN" ise Covid-19 nedeniyle iptal edildi (http://www.kflmun.org).

Ayrıca öğrencilerimiz 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılında pandemi şartlarında; Amgam ilaç firmasının düzenlediği Biyoteknolojik Fikirler yarışmasında 1. lik ve 3. lük elde ettiler. Urfodu Fizik yarışmasında 2 birincilik, Matematik yarışmasında 2 birincilik elde ettik. Fiziksel Engellilere Destek Robotu Fedro ile Tübitak Marmara bölge 1. Olduk. Hydra Takımımız Küresel Gençlik Girişimcilik Yarışmasında Japonya'daki Finallerde Ülkemizi temsil etme hakkı kazandı. Öğrencilerimizi pandemi döneminde yalnız bırakmadık. Ders dışı zamanlarda özellikle soğuk kış akşamlarında Online olarak öğrencilerimiz ile 90 a yakın etkinlik yaptık. Final de ise Milli Eğitim Bakanımızı ağırladık. Ziya Öğretmen Kocaeli Fen Lisesi ile buluşuyor etkinliği düzenledik.

Pandemi sürecinde bile uzaktan eğitim araçlarını kullanarak deneme sınavları gerçekleştirdik. Ayrıca www.kflsinavtakip.com sitesi kurduk. 15 günde bir ölçme değerlendirme sınavı yaptık. Bu konuda başta duruma anında adapte olan ve hazırlıklarını kısa sürede gerçekleştiren öğretmen arkadaşlarımıza ve ayrıca öğrencilerini sürekli takip eden, bize dönütler veren velilerimize teşekkür ederiz. Bu pandemi sürecinde "Biz bir aileyiz" sloganımızın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anlamış bulunmaktayız.

Saygıdeğer Veliler, Sevgili Öğrenciler,

Sizlere herkese her dersten 100 puan veya herkes Türkiye derecesi yapacak diye bir sözümüz yok. Ancak, kişisel anlamda "karakterli, asaletli, kendi ayakları üzerinde durabilen, çalışkan, dürüst, insanımızı, ülkemizi ve insanlığı seven kısaca söylemek gerekirse "iyi insan" olarak; akademik anlamda da ilerde severek yapabileceği, ilgi ve istidadına uygun başta İstanbul, Ankara ve İzmir gibi ülkemizin üst düzey illerinin "İTÜ, BOĞAZİÇİ, CERRAHPAŞA, HACETTEPE, BİLKENT, ODTÜ..." gibi üniversitelerini kazanıp, başta kendisini, ailesini, öğretmenlerini, sevdiklerini ve kendisine umut bağlayan bu güzel ülkenin insanlarını mutlu edecek gençler yetiştirmeye çalışıyoruz.

Birkaç cümle ile de olsa başta İngilizce olmak üzere yabancı dil eğitimden de bahsetmek isteriz. İddia ediyor ve ispatlayabiliyoruz ki, hazırlık sınıfı olmamasına rağmen, katıldığı başta " MUN çalıştayları, İngilizce panel, forum, sempozyum, münazara olmak üzere" ülkemizin farklı illerindeki gittiği her programda, farkını ve farkındalığını gösteren bir yabancı dil zümremiz, öğrencilerimiz ile "Kocaeli Fen Lisesi" Kabataş, Galatasaray, Robert, Darüşşafaka gibi birçok farklı okulumuzun etkinliklerinde " Bu öğrencileri kim hazırlıyor, bu gençler gerçekten hazırlık sınıfı almadı mı?" gibi GENÇLERİMİZİ, ÖĞRETMENLERİMİZİ ve OKULUMUZUN eğitim ve öğretiminin farkına varan birçok övgüyü, işimizi güzel yapmanın sorumluluğu olarak gördük. Öğrencilerimizin yabancı dil gelişimlerini, kendi yabancı dil zümremizin yanında, OXFORD, CAMBRIDGE, gibi İngiltere merkezli kurumlar aracılığıyla yaptığımız sınavlarla da takip ediyoruz.

Ayrıca Kocaeli Fen Lisesi olarak Erasmus Akreditasyon Okul Eğitimi programı hareketliliği olarak; 2021 Erasmus Akreditasyon Ana Eylem 1 / Bireylerin Öğrenme Hareketliliği kapsamında 4 Hareketlilik kabul edilmiştir.

Burada sözü çok daha fazla uzatmaya gerek olmadığını biliyoruz. Kurumsal ilkesini "Öncelikle sevgi ve saygı; sonra da disiplinli çalışmak", hedefini de "Karakterli, kaliteli ve nitelikli iyi insan" olarak belirleyen okulumuz; 25 dönümlük arazisi, ev ortamını aratmayan 88 kişilik kız, 154 kişilik erkek pansiyonları, mükemmel denebilecek yemekhane ve hizmetleri, kapalı ve açık spor salonları, her mevsim yemyeşil olan ve her türlü meyvenin yetiştiği geniş ve ferah bahçesi, bina kültürü değil, eğitim kampüsü ile sizleri bekliyor.

21.yüzyılda; 

"çok soru çözebilen nesiller yerine, çok sorun çözebilen nesiller yetiştirmek için sizleri bekliyoruz.