Arkadaş Seçimi: Bülbül Güle, Karga Çöplüğe Götürür

Arkadaş Seçimi: Bülbül Güle, Karga Çöplüğe Götürür

Ebeveynlerin çocuklarına ilişkin yaşadıkları kaygıların başında çocuklarının yanlış arkadaşlıklar kurma ihtimali gelmektedir.

03.05.2014 14607

Ebeveyn, bu kaygısının etkisiyle çocuğunun arkadaş seçimi konusunda hassas davranır; hatta yeri geldiğinde çocuğunun arkadaş seçimine müdahale eder. Ergenlik öncesi dönemde ebeveyninin bu müdahalesine çoğunlukla sessiz kalan çocuk, ergenlik dönemiyle birlikte sert tepki gösterebilir.

Ergen için arkadaş grubu çok önemlidir.
Ergenlik dönemiyle birlikte ebeveynin ergen üzerindeki etkisi azalır, arkadaş grubunun etkisi artar. Ergen ile ebeveyni arasında iletişim eksikliği varsa yaşıt kültürü, ergene daha da çekici gelecektir. Ergen için arkadaş grubu tarafından benimsenmek büyük bir mutluluk kaynağı iken, onlar tarafından dışlanmak katlanılması çok zor bir husustur.

Ebeveyn, çocuğunun arkadaş seçiminde duyarlı olmalı.
İyi ve kötü alışkanlıkların çoğu arkadaş ortamında kazanıldığı için ebeveyn, çocuğunun kimlerle arkadaşlık ettiği hususunda duyarlı olmalıdır. Ebeveynin bu süreçteki yapıcı kontrolü, çocuğun olumsuz arkadaş gruplarına girme riskini azalttığı gibi çocuğun kendisini güvende hissetmesine de katkı sağlayacaktır. Fakat “aşırılıklarda anormallikler vardır” kaidesince ebeveynin bu husustaki abartılı takibi çocukla çatışmaya düşmesine sebep olabilir.

Çocuğunuzun yanlış arkadaşlar edinmemesi için nelere dikkat etmelisiniz?
Öncelikle çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmalısınız. Aksi takdirde çocuk sizde bulamadığı sıcaklığı arkadaşlarında arayacaktır. İletişiminizin istenen düzeyde olması halinde çocuğunuz, daha güvenli arkadaşlıklar kuracaktır. Çünkü kurduğu arkadaşlıklar hakkında sizi bilgilendireceği için yanlış kişilerle arkadaşlık yapmasının önüne geçebilirsiniz.

Çocuğunuzun arkadaş seçimine aşırı müdahale etmeyin. Onun seçtiği arkadaşları basit gerekçelerle reddetmeyin.
Çocuğunuzun arkadaşlarıyla ve onların aileleriyle tanışın. Bu durum hem sizi hem de çocuğunuzu rahatlatacaktır.

Çocuğunuzun arkadaşlarını potansiyel bir tehlike olarak görmemeli ve onları yapabilecekleri basit hatalardan dolayı hemen silmemelisiniz.
Çocuğunuzu arkadaşlarının yanında küçük düşürmemelisiniz. Bu davranışınızdan dolayı çocuğunuz size karşı büyük bir öfke duyacaktır. Ayrıca çocuğunuz size kızdığı için çok farklı arkadaşlar edinerek tepkisini gösterebilir.
Eğer çocuğunuz kötü bir arkadaş edindiyse de, “bir daha onunla arkadaşlık yaptığını görmeyeceğim” tazında tepki göstermeyin. Bu tepkiniz çocuğunuzu sizden uzaklaştırıp arkadaşlarına daha da yakınlaştırabilir. Uygun bir üslupla bu durumun yol açabileceği zararlar hakkında çocuğunuzla konuşmanız ve buna ilişkin kaygılarınızdan bahsetmeniz daha yararlı olacaktır.

Tüm çabalarınıza rağmen çocuğunuz hala olumsuz arkadaş guruplarına giriyorsa, çocuğunuz için bir uzmandan yardım almanız yararlı olabilir.

                                                                                                              (Aktüel Eğitim)